Klub

30 LET VE II. LIZE: MISTROVSKÁ SEZÓNA 1996/97

30 LET VE II. LIZE: MISTROVSKÁ SEZÓNA 1996/97

27. 10. 2023 30 let ve II. lize

Velká komplikace potkala Slovan ještě před startem druholigového ročníku. Vzhledem k pozdnímu zahájení provozu na zimním stadionu nemohlo A-mužstvo, ani ostatní mládežnické oddíly, nastoupit na začátku srpna k přípravě na ledě. Alespoň pár tréninků absolvovali svěřenci trenérů Mareše a Březiny v Ústí nad Labem a České Lípě. Posunutý start měl za následek i to, že děčínští hokejisté nastoupili jen ke třem přípravným zápasům včetně generálky, jež se už naštěstí odehrála na domácí půdě.

Slovan navíc sužovaly finanční potíže, díky kterým byla dokonce ohrožena druholigová účast. Čtyři dny před startem soutěže vedení klubu zvažovalo, zda se ze soutěže neodhlásit. Nakonec zvítězil zdravý rozum, našly se potřebné prostředky a II. NHL mohla dalším rokem pokračovat v Děčíně.

Druhá liga byla i nadále rozdělena do dvou skupin. Slovan Děčín patřil do skupiny A, kde byla většina mužstev z Čech. Ve skupině B byly zejména týmy z Moravy, které ještě doplnily celky z Vysočiny a Hradec Králové.

Skvělý start do soutěže
I přes veškeré těžkosti vstoupil Slovan do nového ročníku domácím vítězstvím 5:3 nad Táborem. V dalších dvou utkání si Děčínští připsali rovněž plný počet bodů, když vyhráli 6:4 v Kolíně a pak doma 3:1 s Neratovicemi. Po následných třech remízách pokračovalo A-mužstvo ve skvělých výkonech, které jej vynesly až na první místo.

První porážka a početná marodka Slovan nezastavila
Hořkost porážky okusili děčínští hokejisté až ve 12. kole, kdy v rámci regionálního derby padli po vyrovnaném utkání na půdě Chomutova 2:3. Přerušení neporazitelnosti nebolelo tolik, jako ztráta Karla Chládka a Jana Blažka, kteří nedohráli zápas kvůli zranění. Slovan to však nezastavilo a po dalších třech výhrách v řadě zakončil první polovinu soutěže na skvělém prvním místě s dvoubodovým náskokem. I přes početnou marodku, na niž do konce roku přibyla další jména, se děčínská družina dokázala držet na výsluní druholigové tabulky, a dokonce svůj náskok na druhý Chomutov ještě zvýšila na pět bodů.

Historický úspěch
Během ledna zapsal týmu ze severu Čech dvě porážky a jednu remízu, ovšem díky ztrátám sousedů v tabulce se pořadí neměnilo. Naopak po únorovém vítězství nad Kadaní se zase o kus blíž přiblížil vytoužený titul. Kartami mohla zamíchat vůbec první domácí prohra s Chomutovem, nicméně trumfy nadále držel Děčín, kterému zbývalo odehrát poslední tři kola. Po jasné výhře v Příbrami a remíze v Mostě, potřebovalo družstvo v závěrečném utkání porazit doma Benátky. To se povedlo a historický úspěch děčínského hokeje byl na světě. Prakticky bez letní přípravy a s několika dalšími problémy, nechal Slovan za sebou všechny favority a vyhrál 2. hokejovou ligu.

Kvalifikace do baráže o 1. ligu
Druhá liga pokračovala vyřazovacími boji, v nichž Děčín jako vítěz skupiny A narazil na čtvrtý celek moravské skupiny Znojmo. Orli byli plně profesionálním týmem, což se projevilo na vzájemných zápasech. Severočeši na soupeře nestačili a po porážkách 0:4 a 0:2 jim skončila sezóna. Byl to však ročník, který se rovnal zázraku a jenž je zlatým písmem vryt do historie děčínského hokeje.

Soupiska
brankáři: Radek Ptáček, Pavel Skákalík, Václav Šolc, Jiří Zikmund
obránci: Aleš Havlík, Petr Imramovský, Luboš Jandera, Valdemar Jiruš, Jaromír Matějíček, Luboš Měrtl, Petr Müller, Milan Šindelář, Bohuslav Tenkrát, Radek Ulbricht
útočníci: Jan Blažek, Karel Císařovský, Lukáš Gergel, Tomáš Harkabus, Radek Havlík, Filip Hejzlar, Karel Chládek, Oldřich Kratochvíl, Pavel Novák, Martin Postl, Petr Šprojcar, Milan Vlach, Petr Vojta, Pavel Werner, Tomáš Zelenka

Závěrečná tabulka

Kanadské bodování týmu

Přehled odehraných utkání (včetně přípravných)




Partneři

Více
Úvod